Tuesday, 17 January 2012

macam mana nak pakai eyeliner

hye korang. aku nak share sumthing la kan. jom baca la kan. *banyak noh kan.



ok macam mana nak pakai eyeliner. aku pon baru berjinak2. aku google2, n terjumpe la info nih. mana tau, berguna untuk korang2 kan. awas , ini untuk perempuan je. :)





suke tengok kening dia. sampai sekarang, aku taktau lagi ape bentuk muke aku. 


FYI, kalau pakai eyeliner kat bahagian atas mata, penampilan kite boleh nampak gojes and absolutely fresh. kalau yang mata dia memang kecik , boleh la buat wing2 untuk kesan lebih dramatik. 


untuk mata kelihatan lebih bulat:

eye liner

gunakan eyeliner untuk menggariskan mata (memang la kan). mulakan dengan yang paling dekat dengan hidung and garis sampai bahagian luar mata. tebalkan garisan n buat "wing".


untuk mata kelihatan lebih bujur:

eyeliner

kebanyakan orang2 expert cakap kalau nak buat mata camni kena start dengan garisan yang halus pada bahagian mata yang paling dekat dengan hidung tuh. lepastu tebalkan garisan kat bahagian tengah kelopak mata tu n lukis macam biasa sampai bahagian luar mata.


untuk mata kelihatan rapat dengan mata lagi satu: 

eyeliner

lukis satu garisan tirus bermula dengan garisan yang tebal pada bahagian mata yang paling dekat dengan hidung dan semakin menipis di bahagian luar mata. teknik pakai eyeliner camni i think sesuai untuk sepasang mata yang jaraknye memang jauh2.


untuk mata kelihatan jauh dengan mata lagi satu:

eyeliner

start buat garisan macam biasa, dari dalam ke luar bahagian mata. tebalkan garisan pada bahagian luar mata n panjangkan garisan ke atas sikit. ni untuk mata yang kedudukannye dekat2 la kot.


untuk mata kelihatan lebih besyaaaa:

eyeliner

lukis garisan yang sekata pada bahagian atas dan bawah mata. teknik pakai eyeliner macam ni jugak boleh buatkan mata korang nampak lebih dalam dan galak. 


hope tips ni dapat tolong korang cipta gaya. hehe. as a grown up girl, aku pon taknak terlepas untuk nampak cantik. tak salah nak mekap, tapi jangan mekap untuk nampak cantik di mata lelaki. tu da salah nokk ! mak tak suke tau ! mekap sampai ubah muke tuh konfem2 la salah kan. so, pada2 la. perempuan kena la pandai jaga diri. kerana dirimu begitu berharga. aww !

credit to: wild about make up


2 orang buat demo:

CekbOlat-bOlat said...

bolatb ambek bidang ni.. baru ingat nk buat tutor ni.. haha.. yuyu dah buat =) tengss..

bt.. yuyu ckp psal tutor churp2? blog bolat takde churp2 or ape2 iklan lah syg =)

Yuyu Ashari said...

@CekbOlat-bOlat

tp ary tu skodeng blog cekbolat mcm ad iklan2 tu sume ? ni msti yuyu sala pndg. haha. xpe la, tp boleh x cekbolat buatkn jugak ?