Saturday, 25 February 2012

Ribena time : Permainan zaman purba.

aku blogwalking kat blog zackzukhairi, n satu entry dia yg memang buat aku gelak sampai menangis ialah INI


BTW~ kau orang baca sekali komen2 kat entry tu. siyes r, tahap dewa aku gelak.




so entry yg aku tulis ni sebab aku dapat idea pas baca blog abang zack tu. sometimes, kalau ingat balik zaman jahiliyyah aku dulu, memang boleh bawak gelak la. 




mak aku cakap tak banyak benda2 pelik yg aku suke buat time kecik2 dulu. tapi ape yg aku ingat, aku memang kaki merayap n tah pape mainan pon jadik aku main. 




time tu, memang tengah hot gila mainan anak patung kertas. aku sendiri pon ade kumpol benda alah tu sampai nak dekat penuh 1 kotak kasut. aku pon pelik apsal la banyak2 bende aku suke gila kat mende alah ni. padahal dulu aku ganas kot. kalau dapat beli mainan ni, memang heaven gilo. yela, tak sume budak2 dapat beli n for sure tahap ke-ohsem-an nye tu sampai tahap baru lepas makan ayam. mainan ni jahanam sebab sepupu aku yg paling kecik time tu main bende ni. dia koyak2 kan n dihisap2. aku rasa cam nak hempok jek makcik time tu sebab aku sayang gile kat mende tu. last2, aku teros hilang minat nak beli n nak main mende tu lagi. sekarang kalau aku rasa rindu nak main, aku taip aje dress up game kat internet. haha.






ni lagi 1 hobi aku, join budak lelaki main rounders tu. dulu , aku bukan cam budak2 lain yg dah sebok pakai skirt n main mekap2. even sampai sekarang pon aku tak girlish sangat. nak pulak aku kuar rumah pakai wedges segale bagai kalau aku stil boleh pilih nak pakai capal cap ayam. hehe. ok, menyimpang dah ni. belakang rumah aku tu ade space sikit n cukup besar nak dibawak main rounders ni. best gile la main game ni. kalau dapat home run, memang rasa cam VVIP betol dalam grup tuh. haha. 


pernah sekali, aku tengah tunggu turn nak pukul bola. aku duduk la dekat tepi tu tengok membe2 aku main. jap g, burung mana tah selambe rock dia je melepas atas pale aku. shinabeng. haha. yg aku tau aku kene gelakkan pastu. lepas tu satu badan gatal. power jugak taik burung ni. haha. budak2 dulu stil broken mat saleh lagi, so kitorang pronounce ' rondes ' instead of ' rounders '. hehe.




dulu ade pulak basikal camni, nak beli tak mampu. dulu basikal aku basikal kokak je. kalau bawak pergi lumba pon stil boleh dapat award lagi. haha. hobi aku dulu memang suke bawak basikal aku laju2. even sampai sekarang aku suke akan kelajuan seperti ini. * skema * . ade sekali tu aku bawak basikal aku laju cam nak race ngan orang yg bawak basikal sebelah aku tu walaupon dia bawak basikal macam taknak race ngan aku. tapi dia bawak basikal laju la kan, macam kelajuan cahaya tu. * tipu *. tercabar ohh !


aku kayuh lelaju, sampai kat simpang kanan da takleh control da basikal nye. terus aku terbabas kat tepi tu. penuh rumput satu basikal aku tu. ngan aku2 sekali. aku rasa down gile sebab gagal membuktikan ke-macho-an aku time tu. haha. 


kalau nak ditulis semua memang makan tahun jugak tak abis. * tipu lagi *. rindu kat zaman2 'kesesatan' terlampau aku tu. haha. 


p/s: takpe kalau nakal, at least aku tak menyesal time aku dah tua nanti n aku ade sumthing yg boleh aku ingat.



2 orang buat demo:

CekbOlat-bOlat said...

kehkehkeh.. cer ko tnjuk kmachoan kau skrg.. erk? -_-

Yuyu Ashari said...

@CekbOlat-bOlat

boleh2, tyg bulu ketiak. macho la tu kn ? hahaha.