Thursday, 26 April 2012

Hmm hmm , adab menjadi tetamu. take note !

Assalamualaikum.

pakcik google sayam bagi.

aku dapat idea tulis entri ni sebab tadi pagi ada guest datang rumah aku. boleh dikatakan diorang agak kurang beradab.

ok, kalau ada yg berkenaan terbaca, aku mintak maaf kalau terasa. i'm totally pissed off. 

okai. benda2 camni ada setengah orang boleh terima means they are very the sporting la. hurhur. tapi aku tak. " awak datang rumah saya, awak tetamu, awak orang asing. so, sila hormat kami sebagai tuan rumah. walaupun job tuan rumah memang kena serve tetamu, tak semestinya awak boleh layan kami macam bambu awak ". grrrr. see, grrr menandakan aku tengah marah. =='

that's why islam mengajar kita beradab. untuk dipraktikkan, bukan sekadar ilmu semata - mata. manusia tak boleh diasing2 kan level nye dengan 'title' even title tersebut CUMA tuan rumah dan tetamu. 

jangan sesekali buat mende ni kat rumah orang ! please ! sangat inappropriate !

merokok, merokok dan merokok lagi sampai rumah orang macam baru lepas kena bakar. 
nak merokok tolongla keluar . please. aku memang anti dengan segala macam asap ni terutamanya dengan asap rokok. siyes r, I memang tak puas ati dengan U, encik tetamu. you're so annoying . 

jelajah rumah orang sampai ke dapur.
aku tau niat korang baik, maybe nak menolong or something. tapi tolong jadi sensitif sikit. tak semua tuan rumah suka tang ni.

dipelawa makan, pastu makan macam tuan rumah tu takde family. pelahap semacam.
ini yang jadi pagi tadi. mak aku memang baik, sangat baik dengan orang. aku bukan nak sorong kete sorong sendiri ehh. tapi memang mak aku sangat2 disenangi orang2 keliling dia. that's why she invites the guests to eat! aku sakit hati sangat2 ! lauk yg aku masak tu memang sedia sikit, dapat penuhkan satu bekas kecik je. memang cukup2 nak buat makan family aku. bila makan tu tolonglah beringat ! adik2 aku nak makan apa balik sekolah nanti ! emo dah aku ni. shiznits punya tetamu. 


datang dengan bau badan trololo semacam. 
korang kalau nak datang rumah orang, make sure korang dah MANDI tau. ni untuk keharmonian sejagat ye. taklah satu rumah bau tetttt ! harhar. pakai la perfume sikit, tapi jangan la banyak nau macam se-lori perfume tumpah kat badan. aish. guests aku pagi tadi memang berbau gila. serious aku pening time dia masuk rumah aku. 


okai. ini je kot. walaupun nampak remeh, tapi inilah yg selalu terjadi. aku tak pengotor, sebab tu reason camni pon aku amek kira. :)

2 orang buat demo:

Shiema Sufian said...

Wowwwww, nice sharing. Sometimes. Diorg tak realise yg diorg tersilap. hoo

Yuyu Ashari said...

@Shiema Sufian,tengs. a'a, tau takpe. :)