Thursday, 29 March 2012

Desperate people always love to write desperate sentence.

hai earthlings. 


dah lama tak updata blog, macam rindu plak. website2 yg dicipta khusus untuk mencari kawan dah bertukar jadi tempat2 nak promote diri. apekah ? aku bukan nak bajet bagos sebab aku memang tak bagus pon. so watpe nak bajet bagos ? ah, ayat keling. 


korang, patut ke sampai memperlihatkan ketidak-rasional-an korang kat facebook ? tolong la, orang tengok, orang bace. n sangat2 tak pelik kalau ade yg muntah. mark suckerberg patot tuko facebook jadi promobook la weh kalau cenggini. hewhew. remember dear guys, facebook jugak adalah salah satu agenda yahudi nak sesatkan kita. so, kat bawah ni ade sikit status update yg sangat2 tak WAJAR nak di-post kat fabo korang tu.


aku baca, siyes aku nak gelak. macam nak jual ikan kat paso je. haha.


ini lagi takleh pegi. garisan merah yg bengkang bengkok tu ayat yg paling aku ' suka '. terlupa plak nak like. ufufu.



niat aku baik, nak sedarkan korang drpd jadi tak rasional cam lelaki kat atas. please n please, jangan tunjukkan kemurahan korang ! huh.




Monday, 19 March 2012

Tipikal orang mesia kahwin.

uols. makk nak cite ni.


 


time aku offline aritu, aku dah dapat idea untuk buat entry kat blog ni. salah satunya, kahwin, sebab aku ade attend kenduri kawen sepupu aku. ceyt, umur baru 18 ade hati nak membebel pasal kawen. 




wedding ni kat kampung, semua buat sendiri, takdop katering2 bagai or designer baju hot stuff. kalau aku kah *ehem* win nanti for sure aku nak majlis aku meriah camni, tak kesah la order katering ke, rewang ke janji aku dapat restu mak bapak. 




semua orang pon tau, kalau  part bersanding tu memang feliks kalau takde pelamin kan. kalau boleh, semua bride-to-be nak pelamin diorang cantik je tanpa kelihatan janggal. tapi wedding kezen aku ni, aku rasa cam wierd siket la. pelamin kaler biru n putih, pastu baju bersanding warna hot pink. macam takleh in la kaler tu. 




memang la yg kawen nye tu diorang, ni cume pendapat aku je. aku rasa cam banyak nau foul kat majlis dia ni. bersanding pon lambat, nak dekat pukul 4. adat kat johor kalau pukul 4 tu memang dah abes dah majlis nye. disebabkan diorang sanding lambat, guest dah ramai yg balek n ruang tamu diorang memang lengang. ade lebih kurang dua family je. bapak aku n adik aku dah selamat terbongkang tidur kat penjuru ruang tamu dia tu. haha. 




hope the bride n the groom live happily together until death seperates them.




kahwin ni sekali je seumur hidup. kalau mampu, aku taknak sewa pon baju nikah n baju sanding aku sebab kawen tu antara moment paling sentimental dalam idop kan ? n kalau mampu jugak aku nak beli kain lawo2, buat baju kaler sedondon untuk family aku. 




warna yg aku nak avoid gile2 : kuning, merah, hitam, oren n hijau.




p/s: cakap macam nak kawen esok. harhar.

Thursday, 15 March 2012

Sawang, sawangs, sawangss.

setelah beberapa hari tidak meng-online-kan diri, ku lihat sawang2 telah bergayut dengan ekstrim nye di segenap pelosok serta ceruk yg ada di fb n blog picisan ini.


tengok, ayat A. Samad Said dah terkeluar. pfft. .


sebab sekarang schooling dudes tengah cuti, ayah anto kitorang balek rumah nenek kat johor. lagipon dah agak lama jugak tak jengah nenek kat sana. ayah aku tu busy ngalahkan pm, so memang jarang beno la balek rumah nenek kat sana. kesian dia sorang2, berdua dengan pakcik aku je kat rumah.


bila dah offline for several days camni, rasa macam banyak benda dah tertinggal. sekarang, semua dah contact2 lalu fb, ade enset pong takdop guno nyo. ntah hape bahasa la yg aku gune ni kan. 


ok, ingatkan diri sendiri untuk pergi merendam enset lepas ni.


blogger2 yg terjah blog berhingus ni pun aku tak sempat nak balas balek lawatan sambil merangkak diorang kat blog ni. sorry korang. ye, ini semua kerana line maxis yg sewel sampai aku terpaksa jugak merangkak2 bukak browser ni. nanti la, aku buat demo depan maxis centre tu. 


p/s: bai, esok aku nak ngarut puas2. huh ! 

Friday, 9 March 2012

C R U S H

do you have a huge crush on someone ? errr, i do.


hemsem nyoooo !


i can describe a few things about him only since i'm afraid evrybody will know. haha. ade sape2 boleh nyanyi lagu ' aku suka dia ' tak ? takde ? spoil. 


homaii, cepat gile masa berlalu. sekarang dia dah tak comel macam dulu, tapi dia dah hensem. yeah, hensem. muke budak baik. tinggi tu yg aku suke. haha. 


tak salah suke kat someone yg opposite sex , tu tandenye kau normal. totally. haha.


p/s: awi rafael n mamat ( bukan nama sebenar ) ade satu perbezaan. perbezaannye, awi macho, mamat lagi macho. err, apakah ?


MegaGiveAway by Penmerah.com

banner format21 MegaGiveAway By Penmerah.com


hai sayangs. aku kene tag utk join giveaway nye kak pen merah. kalau korang nak join, just klik banner tu k. katanya banyak hadiah, dalam 60 bijik hadiah. kalau nasib baik, boleh la menang ! hehe.


makhluk2 bumi yg kene tag ialah: 


1. Dak fisha 


3. Dya

Pecah rekod.

just got back from johor. me, driving. without any license in my empty pocket except the ohsem L. 


target umo dapat beli : entah bile


ayah aku suruh drive. dari johor sampai melaka. sebab aku tak sampai ati tengok ayah aku saket kaki, aku drive jugak. mule2 cam teragak2 cuz aku baru L, n aku takde experience drive kat lebuhraya. malam2 pulak tu, dengan lori yg banyak tu. sabo jela. ketaq jugak la time baru masuk highway tu. but thank god kerete auto. so kejadian tersengguk2 telah dapat ditolak tepi dengan jayanya. muahkahkah. * gelak puake


aku memang takleh la kalau ade dalam bende yg bergerak slow2 ni. sebab aku agak kurang siket dalam bab sabar2 ni. so, bile dengan tak rasmi nye jadik drebar tak ber-payment, aku pecut jela. lagipon jalan tak sesak. kemon r, 140 je punnnnn. tak dapat kalahkan kete sorong lagi. * senyum kambing


time nak memotong, seram jugak sebab aku takut kerete n lori2 tu masuk lane aku tetibe. haru aku nak membrek nanti. alhamdulillah, tak jadik pape.


p/s: first time drive kat highway memang best. kau boleh buat jalan tu cam opah kau punyo jo. 

Thursday, 8 March 2012

Alhamdulillah.

Hai uols.


this is me, in happy version.


lately ni aku banyak join segmen. motip ? sebab aku tau, kalau aku join contest mesti aku tak menang. muihihi. aritu aku ade join segmen abang ben. yg bloglist april n kritik blog tu. seriously, first time nak join segmen retis cam abang ben ni memang menggeletar tangan aku nak menaip. gemuruh jiwe betol.


alhamdulillah, segmen2 abang ben ni buat aku rasa seronok dapat blogshuffling kat blog lain. haha. aku join segmen dia ni pon bukan semata2 nak up kan follower. tak, aku tak batak sangat. just nak kenal2 ngan bloggers lain. segmen kritik2 tu memang terbaik ! rasa cam terharu sangat bile diorang cakap blog aku kemas n comel. wey, aku tak masuk kete sorong, tolak sendiri tau ni. korang yg cakap blog aku comel. haha. thanks korang. aku appreciate sangat2. yela, newbie cam aku ni. ape la sangat yg boleh dibanggakan. insyaALLAH, sebarang kekurangan blog ni akan aku betulkan k. ^_^


n alhamdulillah jugak, setiap entry aku dah ade orang sudi bagi komen. thanks jugak untuk korang. rasa penat menaip n memerah otak tu hilang bila ade orang sudi nak komen. so, segmen2 camni memang terbukti dapat mengeratkan silaturrahim antara bloggers. 


p/s: lap u ketat2 !

Tuesday, 6 March 2012

Pernah share straw ?

hai dear readers. 







tipu la tak pernah share straw kan ? zaman dolu2 time sekolah rendah selalu gile mintak mengecek air membe. ah, sampai sekolah menengah pon aku buat lagi. herher.


dulu2 kan selalu lap dulu straw nye sebelum minum, takpon jentik2, n takpon lagi terbalikkan straw tu. biase la, ribena lagi. suke nau tiru habit orang. aku pon lebih kurang je. huhu. ape yg aku perasan, sampai sekolah menengah pon ade lagi yg buat camtu. guys, don't chu think you're old enough to think ? tengok, aku dah skiping amareka. 


orang yg suke buat habit jentik2 straw ni memang annoying n tak bersyukur. der, untung orang dah bagi kau minum sikit air tu pastu boleh pulak main jentik2. nak main ceper ke ape. haha. perbuatan tu walaupun remeh, tuan kepade straw n air tersebut boleh sentap. aku tak ingat la dulu aku pernah kene camni ke tak. aku bukan orang yg cepat amik hati, so aku tak kesah sangat tang hal2 camni.


setahu aku, virus2 bahaye jarang tersebar lalu air liur. betul tak ek ? penyakit mulut ye kot. so, takde motip la kalau orang tu sehat walafiat korang nak main jentik2 straw. tak elok beb, macam aku cakap tadi la, orang boleh kecik hati. pada aku, sharing2 camni la boleh kamceng kan lagi korang dengan membe korang. jangan lak sharing ngan lawan jantina. tak appropriate la. ^_^


p/s: time tu aku mintak siket air membe aku, air liur banyak gak la. aku minum je. tak sampai ati nak main lap2. lagipon aku target air dia. hakhak. sharing2 straw is caring, jentik2 straw is not. muehehe

BEN ASHAARI AJAK KORANG KRITIK BLOG AKU

BEN ASHAARI


assalamualaikum n hai bloggers cung n hemsem sekalian. hehe. abang ben ade hold segmen lagi n aku nak join lagi. hurhur. ok, kenape blog aku perlu dikritik ? sebab aku masih lagi seorang newbie berhingus n aku tau masih banyak yg perlu aku baiki sama ada dari segi contengan ataupon keadaan blog aku sendiri. 


tarikh tutup pukul 10 malam ni. so join la ramai2 ! n korang amat2 la dialu-alukan untuk kritik blog aku k. tinggalkan link korang, n aku akan kritik balek. ^ _ ^

Monday, 5 March 2012

" I follow you, you wajib follow I baleks ! "

hai aweks n pakwes. motip ' s ' tu ? plural la hoi, plural ! heshes.





pernah nampak perkataan camtu kat group2 blogger ? tipu la takde. ade tak newbie yg tak main ' follow u, follow back ' ni ? kalau ade, aku respek sesangat. macam yg korang tau, newbie la yg selalu main follow2 ni.


as a newbie, aku rasa main follow2 ni memang patot la. sebab kite nak orang tau kewujudan blog kite ni walaupun blog tu still mempunyai tahap kelikatan hingus yg teramat ekstrem. ye, aku tau korang geli. sila layan diri kalau nak muntah, aku tak sediakan perkhidmatan baldi. wkwkwkwkw.


dalam dunia blogging ni cuma ada dua kategori blogger je; jujur n tak jujur. kalau yg tak jujur tu, selalunye dia buat event bagai kat fb tajuk dia " u follow me, i follow u " pastu bila dah follow, dia buat dek je. n yes, aku selalu terkena. tahap kebangsatan kekejaman sangat tinggi di situ. ade jugak time aku blogwalking, blogger tu cakap " buat ape nak penat2 kan tangan follow orang yg tak follow kite ? " pada aku, tu betol jugak. tapi aku ni jenis tak kesah, n kadang2 aku pon tak ingat blog yg dah berkempen bagai kat fb tu follow aku balek ke tak. 


blogger2 senior memang tak minat la main follow2 ni, so jangan la sekali2 tulis kat shoutbox dorang pasal ni. haha. mati2 dorang tak follow. jengah2 tu ye kot. wallahualam. talking about segmen pulak k. kalau dah kat segmen tu ad syarat ' mesti follow semua blog yg join ' , then u must do it. nak2 kalau ade antara blogger tu dah follow n tinggalkan tapak kaki kat komen tu. jangan la setakat pandang kosong je n buat gaye bajet retis sebab ingatkan orang follow blog sebab ke-best-an entry tu. 


remember k dearies, semua yg korang buat ad pemerhatinya. aku menulis bukan bagi pihak aku je, tapi aku tau ramai lagi newbie macam aku selalu kena camni. be fair, be honest dear guys. n lain ceritanya kalau blogger tu sendiri dengan rela jiwe raga beliau nak follow. last but not least, aku buat entry ni bukan nak mengutuk. cume memberi pandangan. lagipon ni blog aku. harhar. 


p/s: i love you dear readers n followers ! let's be friends ! hikshiks * gelak style bimbo

Sunday, 4 March 2012

Hijab, hijabis, hijabians.

salam, dear people. 




aku tengok ramai je pompuan2 melayu dok sebok show off ' aset ' masing2. tak takot kene bako eh ? artis pong lebih kurang je, ye dok ? ramai yg update status kat fb tu, katanya jangan pakai tudung semata2 nak berfesyen. aku terpikir, kalau niat dia salah, tapi dia tutup aurat, bukan ke dia dah terlepas satu dosa ? 


memang sekarang shawl tengah trending gile. sampai tengok tuto ohh nak lilit2. haha. aku pon pernah gak. tapi pastu cam hawau hasilnye sebab tak kene ngan muke. ngahngahngah. lagipon aku tengok kat you tube tu banyak cara pakai shawl yg tak tutup dada. n seriously saying, i feel so insecure when my hijab is not covering a pair of my bukit-tinggi-mountain. haha. kau orang paham tak ? *winkwink. 


better stick to satu style lilitan je sebab balik pada yg basic, bertudung bukan untuk fesyen. yg penting, tutup ape yg patot. last but not least, baca balik tulisan kat gambo tuh. ustaz Azhar Idrus cakap, hidayah dah datang lebih dari 1400 tahun lampau. so takde sebab kite nak cakap, " aku belom sampai seru nak pakai tudung ".


p/s: tudung tak wajib, menutup aurat tu yg wajib k guys ! 

Talking about SPAM.

hai sayang2 ku. ewahh.






yew know vat spamz izz ? lemme tell ya * cakap cam negro otai. aku cume nak sharing untuk yg belom tau. kat grup fb tu banyak sgt yg spam link2 blog diorang. tak takot eh ?




link tu akan dikategorikan sebagai link SPAM bile korang tulis camni :




http://matakaca08.blogspot.com


kalau korang nampak link2 camni kat fb tu warne biru, yeah, it is a spam link. bahaye ohh main spam2 ni. silap2 hari bulan pakcik google delete blog korang. aku tau, masing2 sibuk ping blog sana sini kat macam2 grup blogger. tujuan nye satu, nak follower bertambah n of course, u want the other people to notice you. sama macam aku yang newbie ni, sibuk ping blog sana sini. but, alhamdulillah. aku tau pasal spam2 ni bile first time aku join grup2 blogger kat fb tu.


kalau korang perasan, admin2 grup2 blogger ramai yg tulis " NO SPAMMING ! " kat tepi belah kanan tuh. ni la salah satu sebabnye, taknak blog korang kene DELETE. spamming ni sangat2 mementingkan diri sendiri. kadang2 annoying jugak sebab macam diorang je ad entry yg wajib nak dibaca. tu pendapat aku la. kalau taknak spam, korang share je entry2 tu dari blog korang. 


jangan spam k sayang2. tulis cam gini tau:


matakaca08.blogspot.com


degil lagi nak spam2 ? huh, tunggu jela turn blog korang kene remove. muahahaha. * gelak jahat.


p/s: korang yg spam, aku pulak yg risau ! siyes la.

Saturday, 3 March 2012

Segmen : Aku Ada Blog


klik banner kalau nak join k sayangs. huhu


hai korang. tengah2 blogwalking kat bloglist aku ni ternampak lak segmen ni. so nak join la. herher.


Nama samaran korang sebagai blogger: yuyu ashari

Nama blog korang: akutelling

url blog korang: matakaca08.blogspot.com

Usia blog korang: 3 bulan lebih. 

Friday, 2 March 2012

Teacher, u've been so nice !

yes, seorang cikgu memang creature yg sangat hebak. 




nak membebel pasal karier kot. huhu. budak2 seangkatan aku mesti tengah busy fill in borang UPU. tarikh expired bulan April ni. so mari le kite berjemaah fill in. pilih baik2 ! good luck untuk korang. :)


ni salah satu karier, cikgu. yup, teacher is a noble person. sabar je diorang layan student2 kan. nak2 yg cam aku, selalu cabot kelas kimia. lalalala ~ bapak aku sebok suruh aku jadik pensyarah. n aku memang takkan n taknak tergolong dalam kategori pendidik sampai bile2 sebab :


1. aku tak suke orang yg banyak tanya. jadi cikgu ni memang kene sabor je kalau dapat anak  murid yg kaki tanye. ohh, aku memang tak boleh sabar sebab aku suke kan suasana senyap. elak anak murid aku kene penampo je sebab aku dah tak tahan sabor. haha.


2. aku sangat la mempunyai tahap kesabaran yg rendah. yes, berape banyak kali dah syaitonnirrajim sukses buat aku membebel sorang2 bile marah. ni yg aku cube perbaiki tapi memang susah. jadi cikgu memang kene sabar banyak nak2 student sekarang maken suke pedajal cikgu. tak berkat ilmu kalau pedajal cikgu ! ish2.


3. aku tak suke mengajar. macam mana nak jadik cikgu kalau tak suke ngajar ? aisimenn. aku selalu susah nak menerangkan. so, kalau aku jadik cikgu, haram la anak murid aku nak paham ape aku ajar kan. dah konfem2 dapat f time exam. harhar.


yang paling penting. . . 


4. aku tak minat langsung nak jadi cikgu. aku ada cita2 aku sendiri n i'll strive for it. insyaALLAH. :)


p/s: to my cikgus, i love you !




Hai mac !



kejap nye rase dah bulan 3. macam semalam je baru abes SPM *siut. ujung bulan ni dah kena amek result SPM. T A K O T ! seramm nih.




harap result aku best. aku memang tak suke time amek2 result ni sebab aku tak suke nebes2 ! elak aku gelabah carik jamban sebab nak menyumbang kat indah water. harhar. 




bid farewell to february. u've been so nice to me. I L O V E Y O U !




dear ALLAH SWT, do make my wish come true. aminn ~

Thursday, 1 March 2012

Warkah untuk katak

moooo !


kehadapan encik / cik katak yg disayangi, semoga anda berada dalam keadaan sejahtera hendaknya. oh ye, maafkan saya andai kata saya terlupa format surat tidak rasmi.


tujuan saya menulis warkah berlagu rock kepada anda adalah sudah pastinya untuk membina ikatan silaturrahim sesama kite walaupun saya amat membenci menyayangi anda. selain itu, saya juga mahu mengucapkan tahniah atas keberjayaan anda menakluki jamban saya serta keberhasilan anda menabalkan tempat saya melabur saya sebagai wilayah anda.


sebagai menunjukkan rasa protes sayang saya terhadap anda, setiap kali saya ternampak anda dalam bilik air saya, saya akan menyimbah2 anda dengan air yg bergayung - gayung banyaknya sehingga anda keluar daripada bilik air saya. hal ini juga dilaksanakan sebagai salah satu cara untuk memastikan yg anda dan koloni2 anda tidak memeranjatkan saya ketika saya sedang melabur di bursa saham tersebut. 


sehubungan dengan itu, saya yuyu ashari ingin meminta jasa baik anda untuk berundur dari wilayah saya. ini adalah rundingan damai antara kerajaan saya dan kerajaan anda. ini juga adalah amaran terakhir. 


yang bakal mengamuk,
yuyu ashari.