Thursday, 9 May 2013

keburukan kacang soya.

haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaai *dalam satu napas*

masa kat matrik, kalau aku kesiangan time hari kuliah memang aku terus g beli ayak gedegang soya.

ayak gedegang tu air tin yg beli kat vending machine. kan bila dah tekan nak air yg mana, nanti dia jatuh bunyik dia ' gedegangggg ' gitewww kekeke


gambar n info ni aku dapat dari SINI

sebabnya kalau dah lambat tu, memang tak sempatlah nak menapak g kafe. soya jela yg boleh buat aku rasa kenyang sikit. 

tapi tapi tapiiiiiiiiiiiiii, sebenarnya soya ni lebih banyak buruk daripada baik nya..

Antara keburukan kacang soya:
  • Meningkatkan risiko penyakit barah payudara (breast cancer) di kalangan wanita.
  • Berupaya mempengaruhi dan melembapkan minda/otak.
  • Punca kepada proses pertumbuhan luar biasa untuk bayi dalam kandungan dan kanak-kanak.
  • Mengandungi hemaglutinin yang mengakibatkan sel darah bercantum sesama sendiri.
  • Mengandungi goitrogen yang mengkibatkan fungsi tiroid menjadi lemah.
  • Tinggi kandungan natural toxin iaitu antizat (perencat enzim) yang menghalang penyerapan tripsin dan enzim lain yang diperlukan tubuh untuk proses penghadaman.
  • Wujud unsur heavy metal toxic di dalam tubuh badan, dan ia boleh menyebabkan nyanyuk.
Kajian menunjukkan kacang soya mengandungi satu bahan kimia yang menyerupai hormon estrogen. Bahan kimia ini jika diambil berlebihan mampu mengubah perkembangan seksual / sexual development.
FAKTA: 2 gelas susu soya sehari, dalam masa sebulan, adalah cukup untuk mengubah masa kitaran haid wanita!

FAKTA: Dikatakan, bayi yang diberi minum susu berasaskan soya menghadam phytoestrogen dari kacang soya, seolah-olah bayi tersebut menerima 5 biji pil perancang dalam sehari! Pergh!

FAKTA: Pada 1991, penyelidik Jepun melaporkan bahawa penggunaan soya serendah 30 gram sehari atau 2 sudu makan, untuk sebulan, boleh menyumbang kepada peningkatan hormone tiroid, yang menyebabkan kanser tiroid.

Kacang soya mengandungi satu susunan fotokimia iaitu komponen yang aktif secara biologi yang terhasil dari tumbuh-tumbuhan yang mengagumkan dan susunan yang paling menarik ialah satu chemical bernama isoflavone (komponen sebatian kimia yang dikaji dapat melegakan symptom menopous, mengelak kanser, memperlahankan kadar osteoporosis dan mengurangkan risiko penyakit jantung.)

**Peringatan!! Pengambilan susu soya buatan sendiri adalah tidak digalakkan kerana kemungkinan besar anda akan terdedah kepada kesan negatif kacang soya yang tidak diingini

so dah tau ni better tak payah consume langsung soya ni k. :)

15 orang buat demo:

ezyra daniel said...

ehh biar betul?ingat kan soya nie bagus ...alaa suka jugak minum tp tak slalu la

Yuyu Ashari said...

zyra : yup, tak bagus ! :)

Tinta Lana said...

Salam.

Err..lana rasa tak yakin je,huhu. Sebab slma ni, mana2 magazine pun salu cerita kebaikan soya.. lagi2 sebab ia pengganti bagi susu..sbb sstgh org tak boleh/tak suka minum susu..

Peberet lana plak tu,huhuh..bulan posa la paling bnyk beli..utk berbuka (-_-)

Teena Tna said...

Aah...dulu ustaz sy ade bgtaw, kcg soya x elok, ni suma agenda yahudi nk rosakkn umat islam sbb selama ni kita egt kcg soya berkhasiat..
Btw nice to see your blog, i'm just started in blogging, please visit mine too. :)

insanbiasabiasa.blogspot.com

Yuyu Ashari said...

Lana: mula2 pun yuyu tak caye jugak. Tapi bila fikir2 balik, susu soya bukan makanan sunnah. Nabi minum susu kambing. So, ikut sunnah nabi je k :)

Teena: yes ! Betul. Pengeluar terbesar dia kalau tak silap amerika.

Yuyu Ashari said...

Teena: keep blogging ! InsyaAllah nanti yuyu bw kt blog teena :)

Mrs Asymptote said...

ni mcm tajuk yg bakal diana nk buat pengucapan awam tp tak jadi tu kan? hehe

Yuyu Ashari said...

Azreen : a'ah ! Pandai ! :D

Anonymous said...

shaklee tu kan ada soy jgak? so kena avoid laaa ne?? :(

Yuyu Ashari said...

@Anonymous : better avoid, sbb bnyk buruk drpd baik :(

nadea ramly said...

agree..better kita ikut sunnah nabi yang minum susu kambing..
lagipon, takkan percaya yahudi lagi daripada nabi kita sendiri..
ye dak?
saya dah stop minum soya last 6 years..
and my friends actually dah experience sendiri ms dia pregnant, dia amalkan soya setiap hari, kulit baby jadi too sensitif...

blogwalking here..:)

Yuyu Ashari said...

@nadea ramly: well same here then. my lil sis have very sensitive skin n bila tanya mak, betul dia ada consume soya masa pregnant.

salwa faudzi said...

Me too..my mom consume soya milk maen pregnant my younger brother..kulit sensitif Sgt..my baby pn dlu consume isomil..ble dpt tau terus tukar susu Kambing..bertindak CEPAT sbelum terlambat..eheeee..

amirah said...

Ala. Sy suka minum soya..
Hmm.. Nnti dh tk leh minum dh la..

amirah said...

Ala.. Sy sukakan susu soya.
Tapi mcm mana yg harus minus susu soya??.. Adakan patut berhenti?
..