Sunday, 29 April 2012

Whoa, cool gilaa kasut ni !

Assalamualaikum.

demm cool mennn.

cantik kan kasut2 ni ? kalau kasut ni free, korang nak pilih yg mana ? kalau aku, aku amek yg pesbuk, twitter n flickr tu ! cantik !!!!!!!!!!

1st Contest by Akma , Wany & Mira

klik2 !

id blog ni : 1834015930871753923
nama fb: yuyu ashari.


Saturday, 28 April 2012

Giveaway Header , Banner ,Blogger Card

Assalamualaikum

klik banner if nak join.

okai, aku nak header ! hehe. 

tag : 

1. korang yg baca
2. korang yg baca jugak. :P

Tolong buang word verification , pleaseeee !

Assalamualaikum.

tengah sedap2 nak komen kat entry orang, tetibe kuar lak word verification. haiyooo. menyirap darah ente. 


trololololololololololo.

aku takyah susah2 kena buktikan yg aku bukan robot dengan cara ni kan ? ehehehe. merameor essalso. macam bahasa arab. ehh ? wikiwiki. 

biasanya kalau terjumpa word verification ni kat blog yg agak baru. maybe belum jumpa tutorial untuk nak ohsem kan blog tu lagi. cam aku dulu. take note, word verification sangat tak blogger-friendly n buleh menbantatkan mood orang nak komen2. bantat ? sejak bila aku buat kek. 

owner blog yg nak reply komen memang takkan tau blog dia ade word verification, sebab only readers je buleh nampak. so, rajin2 lah tengok tutorial n buang mende alah ni. melecehkan tau. majoriti kalau aku bw kat blog lain, blogger2 yg ada kasi tips blogging mesti ada cakap, BUANG WORD VERIFICATION. maaf, caps lock rosak. hihi.


Friday, 27 April 2012

SEGMEN BLOGLIST NASZ BULAN MEI 2012

klik !

aku nak join bloglist abg nasz ni sebab aku nak tambah2 kawan la kan. nak kenalkan blog kat korang2. ^_^

Thursday, 26 April 2012

Hmm hmm , adab menjadi tetamu. take note !

Assalamualaikum.

pakcik google sayam bagi.

aku dapat idea tulis entri ni sebab tadi pagi ada guest datang rumah aku. boleh dikatakan diorang agak kurang beradab.

ok, kalau ada yg berkenaan terbaca, aku mintak maaf kalau terasa. i'm totally pissed off. 

okai. benda2 camni ada setengah orang boleh terima means they are very the sporting la. hurhur. tapi aku tak. " awak datang rumah saya, awak tetamu, awak orang asing. so, sila hormat kami sebagai tuan rumah. walaupun job tuan rumah memang kena serve tetamu, tak semestinya awak boleh layan kami macam bambu awak ". grrrr. see, grrr menandakan aku tengah marah. =='

that's why islam mengajar kita beradab. untuk dipraktikkan, bukan sekadar ilmu semata - mata. manusia tak boleh diasing2 kan level nye dengan 'title' even title tersebut CUMA tuan rumah dan tetamu. 

jangan sesekali buat mende ni kat rumah orang ! please ! sangat inappropriate !

merokok, merokok dan merokok lagi sampai rumah orang macam baru lepas kena bakar. 
nak merokok tolongla keluar . please. aku memang anti dengan segala macam asap ni terutamanya dengan asap rokok. siyes r, I memang tak puas ati dengan U, encik tetamu. you're so annoying . 

jelajah rumah orang sampai ke dapur.
aku tau niat korang baik, maybe nak menolong or something. tapi tolong jadi sensitif sikit. tak semua tuan rumah suka tang ni.

dipelawa makan, pastu makan macam tuan rumah tu takde family. pelahap semacam.
ini yang jadi pagi tadi. mak aku memang baik, sangat baik dengan orang. aku bukan nak sorong kete sorong sendiri ehh. tapi memang mak aku sangat2 disenangi orang2 keliling dia. that's why she invites the guests to eat! aku sakit hati sangat2 ! lauk yg aku masak tu memang sedia sikit, dapat penuhkan satu bekas kecik je. memang cukup2 nak buat makan family aku. bila makan tu tolonglah beringat ! adik2 aku nak makan apa balik sekolah nanti ! emo dah aku ni. shiznits punya tetamu. 


datang dengan bau badan trololo semacam. 
korang kalau nak datang rumah orang, make sure korang dah MANDI tau. ni untuk keharmonian sejagat ye. taklah satu rumah bau tetttt ! harhar. pakai la perfume sikit, tapi jangan la banyak nau macam se-lori perfume tumpah kat badan. aish. guests aku pagi tadi memang berbau gila. serious aku pening time dia masuk rumah aku. 


okai. ini je kot. walaupun nampak remeh, tapi inilah yg selalu terjadi. aku tak pengotor, sebab tu reason camni pon aku amek kira. :)

Wednesday, 25 April 2012

Yeay for me ! I tapat masuk matliks ohhh !

Assalamualaikum. 


alhamdulillah ! ALLAH SWT da jawab doa aku ! baru lepas check tadi. korang bayangkan, orang cek besok2 ke kan, ni pergi cek around kol 12 lebih 25 april ni !! kemain eksaited. 

nebes nyaaa mintak ampun. siap sakit2 perut lagi gara2 nak tau result permohonan dahku ni. hewhew. tak putus2 aku cakap alhamdulillah. terima kasih sangat2 tuhan. 

aku tau kat matriks nanti memang kena struggle gila2. aku tau, aku kena dapatkan pointer bagus. lepas ni, no more main2. ehhh, yeke ? muka aku serious ? puihhh. 

p/s: boleh check start arini sampai 13 mei 2012. :)


Monday, 23 April 2012

Me hate this. *troll face

Assalamualaikum. 

Photos du mur
this is cooooomeeeeeeeeeeelllll !

cam lama je rasa tak hapdet entri selain segmen n contest. a'a, takde idea. 

hal ini memang annoying ye murid murid. * bajet cikgu BM 

1. hagemaru. adik aku ni peminat tegar cite kartun, so aku warn awal2 jangan bukak channel kartun ape2 pon yg ade cerita hagemaru ni. sangat2 annoying hokeyhhhh ! 

2. orang yg suka tanya aku macam - macam. a'a, soalan macam2 memang boleh ubah mood aku. sebab tu haku takleh jadi cikgu. buatnya terbaling anak murid aku dalam kolam ikan, tak ke haru. hewhew.

3. tak punctual. janji kol 10, datang pukul 1. what theee....

4. anything yg terlalu manis. rasa bersalah bila tengok air kencing aku warna kuning pekat. ehhh ?

5. camping. aku ada masalah dengan jamban selain jamban rumah aku. 

6. tangkap gambar. siyes tak suka + tak suka tengok gambar2 camwhore. =='

7. tengah syok2 makan, ada orang mintak. sebab tu time zaman sekolah, aku tak pernah bawak beger, kepsi, mekdi n dll. wakaka. 

8. basuh baju. aku lagi rela kemas satu rumah + mop sampai mata silau daripada basuh baju. n aku taktau apsal aku tak suka buat mende ni. harhar. 

9. mandi pantai. pas mandi mesti leceh nak ganti baju ! 

10. katak. comel, tapi suka terperanjatkan haku. =='

Saturday, 21 April 2012

Segmen : Jom Join Bloglist Mieya Atiera

Assalamualaikum. 


join ! klik banner. :)

Friday, 20 April 2012

A friendly friday reminder.

Assalamualaikum. 


carik lah lelaki yg boleh mengingatkanmu SEMBAHYANG, bukan LELAKI yg mengajak kita tengok WAYANG

Carilah LELAKI yang selalu mengingatkan dirimu untuk MENGAJI, Bukan LELAKI yang selalu mengajak mu SMS TIAP-TIAP HARI..!

Carilah LELAKI yang selalu mengingatkan mu tentang MENUTUP AURAT, Bukan LELAKI yang hanya tahu nak MENGURAT..!

Carilah LELAKI yang boleh mengajar mu MENGHORMATI ORANG TUA, Kerana disitu letaknya pintu SYURGA.

CONTEST : I LOVE MY FRIENDS

Assalamualaikum.

a'a, nak join contest.

klik banner hensem ni kalau nak join. btw, banner dia smart. 

owner blog invite aku nak join contest ni. so aku join la, lagipun syarat dia senang, tak membebankan sangat. 

i have a pen, my pen is blue,
mahira aqilah, i sayang you !

banyak2 gambar, ni je yg aku suka. 

okay, that girl yg pakai baju pink tu dia la. kitorang start kenal time form 1, rapat since form 3. memang tak sangka langsung boleh rapat dengan dia. orang kata, aku dengan dia ni lain. dia memang hotak tak betul, cepat mesra dengan orang. macam robot kena simbah ngan air, kan terus jadi tak betul. eh, betul ke tak statement ni ? 

aku suka kawan ngan dia sebab dia ni suka tolong orang, dia ni happy je sepanjang masa. haiyoo. kalau dah jumpa tu memang kerjanya gelak jela. time form 5, ada satu masa tu, keluar bandar awal. petang ada tusyen. tusyen start kol 2.30, sempat lagi karoke kol 2. amek 10 lagu. da 2.30 pon lagu tak abes2 lagi. kemain nak abeskan cepat2. lepas dah abes , terus lari cam orang gila marathon gara2 nak pergi tusyen. sampai tempat tusyen, pintu tutup. ehhh, apesal ? tengok balik tarikh, rupanya birthday agong. arghhhh ! Y U no ingat birthday agong !!

okay, aku rindu dia. bai.


tag : nabila medan

Thursday, 19 April 2012

SEGMEN : JOM KENALI BLOG SAYA

hai uols.

miss Z berceloteh

blog ni blog picisan. aku tulis tentang hidup, n apa2 yg aku rasa best. tarikh mula blog tak hingat la plak, tapi yg pastinya akhir tahun lepas. 

korang nak join ? klik banner kat atas ni . :)

Tentang hal eksiden dan masuk sepital.

Assalamualaikum.

is'nt she cute ? :)

semalam dapat call, member aku ni tepon. dia masuk ospital, eksiden moto. teruk jugak n aku risau. memey risau, dia ni bespren dari form 3. kenal dari form 1. 

doakan dia sihat cepat2 n okay je tau ! rindu nak buat aktiviti gila dengan dia. kitorang pernah joget2 kat pondok rehat, nyanyi kuat2 kat situ. orang pandang pelik pon kitorang buat bodoh je. yeah, tu la perkara paling bongok aku pernah buat. harhar. 

nak sangat tengok dia kat sepital. tapi takde transport n aku pun taktau nak mintak tolong siapa. rindu gila kat dia. since abes skul, pernah jumpa dua kali je, tu pon bukan lama nau. 

Wednesday, 18 April 2012

Cleverbot sengal.

Assalamualaikum.

korang pernah chat ngan cleverbot tak ? yg belum pernah lagi layan si cleverbot ni, cepat la try ! taip je cleverbot.com okay. disini saya mahu menunjukkan evidens ketika berborak dengan si sengalbot ni *bajet CSI*. 

sengal tau layan cleverbot ni ! tengok kat printscreen ni, bape banyak kali tah nak ulang tanya umur dahku. harharhar !

tengah sedap2 chat pasal gerard butler, dia pergi tanya last name si kevin pulak. dah tu, kalau kevin, mestilah lelaki kan ? ok, dia taktau beza antara he dan she. hakhak.

okay, ni sambungan yg kat atas. dia ada ajak aku nak p jumpe si kevin tu. bila aku cakap nak jumpe, dia cakap takleh lak. pastu terus tukar topik. ah tensen.

see, pandai speaking ganu. hebakk bena si cleverbot ni. walaupun sengal. haha !

dia cakap aku hodoh. jahat gile !

perhatian ! cleverbot gatal ! harhar !

okay, sepanjang aku chat2 ngan beliau, memang aku gelak2. serious sengal la. masa first time cuba mende alah ni rasa seram jugak. dengan sape la aku chat ni kan. hantu kak limah ke. tapi seronok la. cleverbot ni kalau kita cakap malay ngan dia, konfem dia ada mencarut. sakit betul hati aku. =='



Tuesday, 17 April 2012

Awak, widget follower tu penting tau !

Assalamualaikum.

selalu bila aku blogwalking, majoriti widget follower la yg paling lambat nak loading. okay, takpe. at least ada kan ? tapi bila tengah eksaited ber-bw n nak follow, tengok widget follower takde, memang down. siyes down. iyeeee, down gile . a'a, down *ayat meyakinkan*.

macam ni la ghoper cik widget follower tu.

biasanya, rakyat2 blogger yg guna blogskin memang takde widget ni. diorang cuma letak yg ala - ala tumblr. yg floating tuh. korang, please take note. jangan guna button follow macam tumblr tu. kalau follow ikut cara tu sama macam follow ikut dashboard. means, ada limit. sampai 300 la rasanya kot. 


so, kalau readers yg dah limit follow mollow ni, macam mana diorang nak follow korang yg takde widget follower ni ? aku pun da nak sampai limit dah ni. sebab tu mende first yg aku carik kat blog korang mesti widget follower ni. 


okay, kalau taknak mood readers nak follow korang terbantut, cepat letak widget follower ! hewhew.

SEGMEN: BLOG PILIHAN ZAMANI 84

Assalamualaikum.


join ! 
tarikh tutup: 24 April @ 11.59 malam. 

Letter untuk tuan-punya-tulang-rusuk.


Assalamualaikum.

kehadapan sedare tuan-punya-tulang-rusuk, I harap you dalam keadaan pink of health. see, bakal bini you expert cakap bahasa rojak. 

so, tuan-punya-tulang-rusuk. I tulis entri ni spesel untuk you. hopefully bila I dah jumpa you si tuan-punya-tulang-rusuk, I harap you le yg akan jadi imam untuk solat I, kapten untuk rumahtangga kita , pengkomen untuk segala masakan I n tak lupa jugak bapak yg soleh kepada anak2 I. ehem. *adakah ini soalan 18sx ?*


you,
I memang takdop idea langsung you kat ceruk mana sekarang ni but I nak you tau , tulang rusuk you ni tak pernah patah lagi setakat ni. ya ya ya, I tau I memang pandai jaga barang. I harap you sanggup terima I apa adanya I macam mana I terima you nanti. I bukan sebaik siti khadijah dan I jugak bukanlah sesoleh rabiatul adawiyah, tapi I tengah berusaha untuk jadikan diri I se-solehah mungkin utk you. untuk diri you, supaya you tak kena susah payah menjawab kat depan tuhan nanti. untuk bakal anak2 kita, supaya diorang tak dapat didikan yg salah. nauzubillah kan sayang ?

I bukan anak dato' , I bukan anak tan sri n yg paling penting............I bukan anak tuanku mizan zainal abidin *i tau sekarang dah tukar sultan, tapi tuanku mizan lagi hensem* . I bukanlah well-known people macam ratu rania TAPI, apa yg boleh I cakap, I memang spesel.  kenapa ? sebab I fleksibel. harhar. okay okay, serious. apa yg you nak , I ada. *ehh, mata I kenyit2 sendiri la* . 

hmm hmm.... you, i tau semua orang tak perfect. tapi I nak you boleh jadi sekelakar-kelakar n sebecok-becok umat bila dengan I. hah ? you pendiam ? takde, you kene jugak jadi kelakar n talkative bila dengan I. nanti takde la rumah kite ada bunyi cengkerik je kan. I harap you boleh tegur I kalau I salah kat mana - mana. bonus untuk I kalau you good looking. teeheee !

I harap, before kita nak bina masjid, you dah ada sesuatu yg boleh I banggakan. I nak you ada kerja tetap, I nak you dah sediakan apa yg patut you sediakan, I nak you ada poket yg stabil utk support family kita nanti dan yg paling penting, I harap  you dah bersedia nak pikul title SUAMI dan AYAH dari segi rohani. I nak you tahu hukum-hakam agama dan bukan cuma tahu " hukum membuat anak " sahaja. ahh, you memang otak kuning. i tau. *tangan kat dada, mata kat atas*

bakal hubby yg I tunggu2,
apa yg boleh I janjikan ? I janji I akan jadi bini yg paling baik untuk you *muka azam tinggi*.  I sanggup turun dapur masakkan you tiap-tiap hari walaupun I tahu masakan I bukanlah sesedap mak you masak, I sanggup kemas rumah n basuh segala baju kotor you , I sanggup mekap2 utk you kalau itu dapat tenteramkan hati you yg dah penat seharian cari nafkah utk sebuah kehidupan yg selesa utk kita, I sanggup terboyot-boyot kandungkan anak dari you, i sanggup terjerit - jerit kat labour room utk deliver baby sambil you pegang tangan I n cakap " push sayang ! push ! push ! pusshhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh !!!! " , I sanggup peluk you time you busuk nauzubillah pon. aww, bukankah I ni calon bini yg sweet ? ehem.


n lastly, sesusah mana pun hidup kita nanti, selama mana pun usia marriage kita, i janji akan setia teman you mandi makan, teman you tidur n teman you buat apa apa lah sampai tuhan jemput I untuk ke satu dunia lain yg I tahu akan janjikan kita satu penyudah yg terbaik. jannah. hopefully, I lah ketua kepada bidadari2 cantik kat situ nanti ! 

dear tuan-punya-tulang-rusuk, don't bother yourself to find me. i believe, ALLAH will meet us on one find day n with a good timing, of course. jangan risau , i taknak bebankan you dengan hantaran mahal - mahal. ^_^


p/s: I can't wait to be wedded to you. i can't wait to hear you, sitting in front of my wali, sayin' akad to take me as your legal wife. 

Sunday, 15 April 2012

Dulu, kini dan sekarang. ada beza ke ayat cintun korang ?

Assalamualaikum. 

aku ni kalau nak menge-post entry mesti te-tengah orang gegeh kompol air liur *sigh*. okay, entri ni kredit to kak yuyu kiut miut. ^_^

LOVE
6 minggu: saya sayang awak sayang! saya sayang awak sangat! sungguh!
6 bulan: mesti la sayang
6 tahun: GOD! mesti la sayang! kalau tak, kejadah apa nya saya melamar awak!

BALIK KERJA:
6 minggu: sayangku! dah balik kerja ni! rindu la kat sayang!
6 bulan: Balik!!
6 tahun: mak awak masak apa hari ni?

HADIAH:
6 miggu: sayangku,harap, sayang suka sangat cincin ni. ini untuk sayang :)
6 bulan: saya beli pasu bunga ni untuk awak, boleh cantik kan bilik kita.
6 tahun: nah duit! beli la apa apa yang awak nak.

TALIPON BERBUNYI:
6 miggu: Sayangku, ade orang call awak ni sayang  :)
6 bulan: nah. ade orang call
6 tahun: talipon bunyi la milah!

MASAK:
6 minggu: OMG! sedap nya sayang masak! tak pernah rasa masakan sesedap macam ni!
6 bulan: nak makan ape malam ni?
6 tahun: LAGI???!!!!

MINTA MAAF:
6 minggu: Honey muffin.. saya minta maaf sangat sayang! saya tak pernah nak menyusahkan awak :(
6 bulan: boleh hati hati sikit tak?
6 tahun: milah oi! ko tak paham ke aku kate ape?!!

BAJU BARU:
6 minggu: Oh my God! sayang dah macam bidadari bila pakai baju tu!
6 bulan: huh? beli baju lagi???
6 tahun: Habes la duit aku milah oi! cermat la sikit!

BERCUTI:
6 miggu: Sayang nak pergi mane? cakap je, asal kan sayang suka^^
6 bulan: tak banyak masa!
6 tahun: Bercuti? dok rumah saje tak boleh ke milah?

TV:
6 minggu: Sayangku, kita nak tengok cerita ape ya malam ni?
6 bulan: bia situ, saya nak tengok cerita ni.
6 tahun: Saya nak tengok ESPN! kalau awak tak da mood, belah pergi tidur, saya boleh tengok sorang sorang.

makin tua, makin horror.harhar. ah, tak romantik ahh. if adapun masalah komunikasi macam ni berlaku dalam rumahtangga, aku taknak biar lama2. nanti mula la rasa macam nak merajuk tahap dewa kat laki. hekhek. 


aku harap pemilik tulang rusuk aku akan sayang aku sampai aku mati. aminnn ~


sayam, say cheeeeeeeeseeeeeeeee !


Saturday, 14 April 2012

Ciri - ciri blog yg sukses buat visitor nak tekan pangkah.

Assalamualaikum. 

tengok tajuk entry je nampak beno aku ni suka buat orang Dewan Bahasa dan Pustaka marah. aish. harhar. 

wahai orang DBP, jangan marah tau. nanti kite belanje makan cekodok pisang. hihik. 

okay, intro je dah mengarut. actually , aku buat entry ni bukanlah nak bajet otai tapi aku pon manusia blogger picisan berhingus-hingusan jugak n ade feeling. sangat2 menjengkelkan kalau time blogwalking tu ada je bende yg buat spoil mood. *sigh* . macam ni lah !


welcome note / pop up window
sayam2 sekalian, tak perlulah semua tu. yes, tujuan awok nak cantikkan lagi blog kan ? tapi minatang2 ni la yg buat visitor rasa nak tekan pangkah tu. down ohhh bila nampak pop up window. nak2 yang sampai berkali2 tu. ahh, tensen. 

banyak nau widget kat sidebar tuh.
jangan la letak banyak nau widget2 merapu macam jam tu. kat kat laptop korang dah ada, usha je jam tu bebanyak kali. kalau nak letak gambar pon cukup 1 je, bunga2 jatuh bagai tu takyah letak. kalau nak feeling winter sonata, pergi je korea. settle. hawhaw. sedar tak sedar, korang dah sukses menge-drop kan chances korang nak tambah followers sebab visitor dah bengang. aku pon trolled jugak kalau camtu. fuuuuuuuu. 

lagu dalam blog.
korang sangat2 bernasib baik kalau lagu yg korang suka tu disukai oleh visitor korang jugak. boleh tarik diorang nak masuk blog banyak2 kali kan ? tapi guys, 9/10 daripada blog2 gagal menarik perhatian readers untuk terjah blog korang. ehhh ? macam iklan garnier plak aku rasa. harhar. take note k sayang, biasanya readers suka bukak banyak2 tab kalau nak baca entry, macam aku. nanti kalau dah banyak2 tab, blog korang tu dah sebijik macam radio rosak. kalau dah gian sangat nak letak, letak jenis music player yg boleh pause tu. gratisan music memang takde pause2 bagai ni, so jangan amek yg gratisan music punye ok. pemilihan lagu pun jangan la yg rock kapak tu ! jahanam gegendang telinga dahku. 

bahasa, bahasa dan bahasa !!
kalau boleh elakkan la guna bahasa rempit ! trend bahasa rempit ni selalu aku nampak kat blogger2 baru. aku pun takde la lama sangat dalam industri blog ni *ceh* , so banyakkan tengok blog2 retis, belajar dari mereka. dalam menulis entri, bahasa baku lagi bagus ! bukan tak ke-atas-kepade-tarikh ye kawan kawan, tapi kita kena fikirkan keselesaan pembaca. elakkan:

" aquwh sayunk gilew hebakk kad dyerw !! "

" hyew tawan-2, titerw chomeyl mcm si yuyuw ashariw tuwhh ! "

sumpah ana tak paham. 

jangan buat entry meng-hentam orang lain !
please guys, entry entry menghentam takkan buat korang pemes pong. kalau pemes pon maybe atas sebab2 yang kurang best. kita blogger, jangan guna bahasa kesat dalam menulis entri. jangan hentam / maki orang lain dalam blog sebab korang takkan untung apa apa pon. readers akan melabel korang sebagai ' blogger bajet nak mampuih ' n terus klik fangkah. ada satu blog tu aku singgah time bw, dia maki orang kat entri sampai letak gambar orang tu lagi. remember guys, simpan aib orang walaupun buruk macam mana sekalipun. insyaALLAH, tuhan akan jaga aib korang dengan sebaik-baiknya. 

setakat ni, ini jela kot ciri-ciri yg sukses buat aku nak klik pangkah. aku pung bukan perfect nau. time baru je buat blog dulu ade gak letak widget banyak kemain. tulisan aku pun kalerful semacam n bahasa rempit pun aku selalu guna. bila dah selalu bw kat blog2 retis, baru aku paham kenapa ciri - ciri kat atas takleh buat. 

sebab ciri2 kat atas ni tak FRIENDLY ! aku tak perfect, tegur2 lah kalau ada tersilap mana2 k. 

less is better ! ^_^